Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Alan Derinliği Nedir? ( DOF )

Alan Derinliği ile Çektiğiniz Fotoğraflar Farklı Bir Boyut Kazanıyor!

Alan derinliği nedir? Fotoğrafta alan derinliği etkisi nedir? Alan derinliği başka bir adıyla net alan derinliği, odak derinliği ve yabancı kaynaklarda ise DOF kısaltmasıyla adlandırılır. Alan derinliği, üzerinde odaklama işlemi yapılan objenin, bireyin ya da konunun ön kısmında ya da arka kısmında oluşan netlik sahasıdır. Alan derinliğine müdahale edilmesi durumunda fotoğraflamak istediğiniz konunun üzerinde istediğiniz gibi netlik işlemleri yapabilirsiniz. Konunun istediğiniz bölümlerini ön plana çıkarabilir, arka planı flu yapabilirsiniz. Portre fotoğraflarda yüzleri net arka planı flu yapabilir, manzara çekimlerinde daha geniş bir alanı ön plana çıkarabilirsiniz.

“Alan derinliği nasıl kontrol edilir?” diyorsanız alan derinliğini kontrol edebilmeniz için üç unsur bulunduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bu unsurların başında diyafram açıklığı gelmektedir. Odak uzaklığı ve makinenin konuya olan uzaklığı kontrol edilerek alan derinliği üzerinde hakimiyet kurabilirsiniz.

 

[widget-8]

Alan Derinliği Kontrol Etme – Etkileyici Fotoğraflar Elde Etmek Mi İstiyorsunuz?

Fotoğraf çekmeye yeni başladıysanız aklınıza en çok takılan sorulardan biri de “Arka planı nasıl flu (bulanıklaştırma) yaparım?” olacaktır. Özellikle fotoğrafçılığın en çok kullanılan tekniklerinden biri olan portre fotoğrafçılığında modelin netlenmesi ya da arka planın tamamen bulanıklaştırılması etkileyici fotoğraflar elde etmenizi sağlayacaktır. Peki, arka plan nasıl bulanıklaştırılır? Arka plan alan derinliğini nasıl kontrol ederiz? Bunu 3 adımda gerçekleştirebilirsiniz: “diyafram açıklığı, konuya olan uzaklık, odak uzaklık” bu üç noktada yapılan ayarlamalarla alan derinliğini istediğiniz gibi oluşturabilirsiniz. Alan derinliğini sağlamak için bu üç noktada ayarlar nasıl yapılıyor inceleyelim.

  • Diyafram açıklığı: Diyafram açıklığı ile alan derinliğinin büyüklüğü ters orantılıdır. Diyafram arttıkça alan derinliği o oranda daralır. Diyafram kısaldıkça alan derinliği o oranda genişler. Diyafram açıldıkça daha dar bir alan netleşir. Diyafram kısaldıkça daha derin bir alan netleşir. Diyaframda genellikle sığ, “alan derinliği”nin sonucunda ön plandaki nesneyi arka plandan ayırır ve basit bir şekilde bokeh olarak adlandırılan arka plan bluru noktasına ulaşmış olunur.
  • Lensin Odak Uzaklığının Alan Derinliğine Etkisi: Diyaframdan sonra alan derinliğini etkileyen en önemli etmenlerden biri de kullanılan lenslerdir. Kullanılan lensin odak uzaklığına göre alan derinliği doğrudan etkilenmektedir. Bilindiği üzere odak uzaklık artınca alan derinliği azalır. Örneğin; 300mm odak uzaklığına sahip bir lensle F5.6 değeriyle çekilmiş bir fotoğraf ile odak uzaklığı 14mm bir lensle ve yine F5.6 değeriyle çekilmiş bir fotoğraf arasında derinlik farkı vardır. Kamera lensinin odak uzaklığı değeri yükseldikçe alan derinliği daralır, odak uzaklığı düştükçe ise alan derinliği genişler. Yani özetleyecek olursak 40mm lens 200mm lense nazaran daha fazla alan derinliği sağlar.
  • Konuya Olan Uzaklığın Alan Derinliğine Etkisi: Çekeceğiniz konunun makineye olan uzaklığı da alan derinliğini etkiler. Konuya yaklaştıkça alan derinliği daralır. Konudan uzaklaşılması durumunda alan derinliği genişler.

Fotoğrafta alan derinliği nasıl oluşturulur sorunuza en iyi yanıtı deneme-yanılma yoluyla verebilirsiniz. Bahsettiğimiz teknikleri kullanarak fotoğrafınıza farklı derinlikler katabilirsiniz.

Alan Derinliği Hesaplama – Bazı Weeb Siteleri Otomatik Olarak Sizin İçin Alan Derinliğini Hesaplıyor!

Kompakt makinelerde lens ve sensör boyutları nedeniyle SLR ve DSLR’deki gibi alamadığımız DOF, fotoğrafların çarpıcı ve etkileyici görünmesini önemli bir etmendir. Detay, makro, portre fotoğraf çekimlerinde çokça kullanılan DOF, özellikle istenmeyen görüntülerin göze çarpmamasını sağlar. Peki ya alan derinliği, DOF nasıl hesaplanır? DOF hesaplama için Depth Of Field Calculator adlı web sitesi makine, model, lens ve objeye olan uzaklık değerleri girilerek yapılan matematiksel hesaplamalarla ne kadar DOF alanı alınacağını gösteriyor.

Eğer lensleriniz yeterince açık bir diyaframa sahip değilse Photoshop programlarını kullanarak fotoğrafınıza alan derinliği katabilirsiniz. Fotoğrafları etkileyici biçimde çekmeyi herkes ister fakat bu sadece istemekle olacak bir iş değildir maalesef. Etkileyici fotoğraflar çekmek için doğru alan derinliğini vermek, ISO, Enstantane, Diyafram değerlerine ve fotoğraf çekim tekniklerine hâkim olmak gerekir. Eğer bu konulara tam olarak hâkim değilseniz fotoğraflarda etkileyici niteliği yakalamanız oldukça zor olacaktır. Siz de çektiğiniz fotoğraflarla hayranlık uyandırmak istiyorsanız eksik olduğunuz noktalarda kendinizi tamamlamanız gerekecek. Bunun için size en doğru ve bilgileri sağlayacak olan bir fotoğrafçılık kursundan yardım almanız en doğru seçim!

[widget-7]

Yorum Yap

Alan Derinliği Nedir? ( DOF )
Fotoğrafçılık Eğitimleri +90 (541) 630 99 24