Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Cross – Polarization Flaş Tekniği Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Makro Fotoğrafçılıkta Cross Polarization Tekniği İle Harika Kareler!

Fotoğrafçılar ve fotoğraf tutkunları için çok çeşitli fotoğraf çekim alanları mevcuttur. Moda, ürün, doğum, düğün, seyahat, hava ve makro fotoğrafçılık alanlarında kişisel ilgi ve becerilere göre etkileyici fotoğraf kareleri ortaya çıkmaktadır. Her fotoğrafçılık branşının kendine özgü çekim teknikleri ve ekipmanları bulunmaktadır. Cross-polarization flaş tekniğini anlatacağımız bu yazıda da makro fotoğrafçılığının olmazsa olmazı bir çekim tekniğine değineceğiz.

Bir arı, karınca, çiçek, gün içerisinde ilginizi çekmeyen küçük bir ayrıntı bile makro fotoğraf çekimlerinin konusu olabilir. Ayrıntıları su yüzüne çıkararak son derece ilgi çekici fotoğrafları makro çekimleriyle elde edebilirsiniz. Eğer makro fotoğrafçılığa yeni giriş yaptıysanız ve kendinizi bu alanda geliştiriyorsanız Cross- Polarization flaş tekniğinde de kendinizi geliştirmeniz gerekiyor. Fotoğraflarda istenmeyen parlamaları yok etmek için kullanılan cross-polarization yöntemine gelin, daha yakından bakalım…

 

[widget-8]

Cross Polarization Tekniği ile Gün Işığı Seviyesinde Çekimler Yapmak Mümkün!

Makro fotoğraf çekimlerinde flaş kullanıldığında obje ve konu üzerinde istenmeyen yansımalar oluşabilir. Bu yansımalar da fotoğrafın detayını ve kalitesini düşürebilir. Ancak bu durumun da bir çözümü var: cross polarization tekniği.

Fotoğraflarda parlamayı azaltmak için flaş önüne yumuşatıcı dediğimiz soft box koyulabilir. Parlamayı sıfıra yakın seviyelere indirmenin en iyi yolu “cross polarization” adlı tekniktir. Parlamayı tamamen sıfır seviyesine çekmek mümkün değildir. Cross Polarization tekniği ile objektif önüne polarize filtre ve flaş kafalarında polarize film takılır. Bu şekilde olası parlamaların önüne büyük ölçüde geçilir. Cross Polarization tekniği ile çekilen fotoğraflar tamamen gün ışığında çekilmiş havası taşır. Cross polarization tekniği için bir adet polarize filtre ve flaş miktarı kadar polarize film gereklidir.

Polarize filtre nasıl kullanılır diyorsanız öncelikle filtrenizi lensin filtre yuvasına takmanız gerekiyor. Filtreyi lensin üzerine taktığınızda kendi etrafında dönebilen bir yapıda olduğunu göreceğiz. Bu dönmenin miktarı, yani açısı, filtrenin çalışma mantığının özünü oluşturur. Işığın geldiği açıya göre polarize filtreyi döndürerek istenmeyen yansımaları engelleyebilirsiniz. Kullandığınız lens, odaklama yaparken ön camı döndürerek hareket ediyorsa her odaklama sonrası polarize açısının bozulacağını unutmayın.

En İyi Teknikleri Doğru Şekilde Öğrenmek İçin Uzmanlardan Eğitim Alın!

Cross polarize teknik ile bir ışık kaynağının yani flaşın önüne polarize film koyduğunuzda flaş ışığımızı, polarize ışık haline getirmiş oluruz. Bu ışık konumuza çarptığında yansıtıcı bölüme denk gelmişse aynı şekilde geri yansır. Lensin önündeki polarize filtreyi öyle bir açıya getirmemiz gerekir ki yansımayı durdurabilelim. Polarize filtreniz yoksa çekimlerinizi mutlaka RAW formatında yapmayı unutmayın. Bu şekilde polarize filtreniz olmasa bile fotoğraftaki aşırı parlak alanlarda bir miktar telafi şansınız olabilir.

Fotoğrafçılık çok kapsamlı bir meslektir. Bu alanda profesyonelleşmek zor olabileceği gibi kolaydır da. Yapılması gereken doğru bilgiyi doğru yerden elde etmektir. Milyonlarca bilgi arasından doğruyu bulmak oldukça zor. Fotoğrafçılık alanında ilerlemek istiyorsanız amatörlerden değil fotoğrafçılık alanında profesyonel olan eğitmenlere sahip iyi bir eğitim kurumundan destek almanız gerekir. Doğru yöntem ve doğru bilgilerle mükemmel çekimler yapmanız kaçınılmaz bir son olacak.

Ayrıcalıklı Bir Hobiniz Olsun!

Günlük hayatın koşuşturmasından ve işlerinizin yoğunluğundan bıktınız mı? Kendinize vakit ayırmak ve yıllardır ertelediğiniz fotoğrafçılık tutkunuza kulak vermek mi istiyorsunuz? Cevabınız evetse Foto Life Akademi’nin sizler için hazırladığı amatörden profesyonele her seviyede, her yaşa uygun eğitimlerle tanışın!

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30