Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Doğa Fotoğrafçılığı İçin 6 Önemli İpucu

Doğanın Sunduğu Güzellikleri Fotoğraflamak En Güzel Terapi Şekli!

Doğa fotoğrafçılığı son yıllarda en popüler fotoğrafçılık dalı haline geldi. Seyahat bloggerlığının moda olması, insanların çevreye daha çok önem vermeleri ve daha çok seyahat etmeleri doğa fotoğrafçılığına ilgiyi arttırdı. Vahşi yaşam, uçsuz bucaksız gökyüzü, masmavi okyanuslar, denizler, şelaleler ve hayvanlar… Hepsi doğa fotoğrafçılığı için eşsiz nimetler!

Siz de doğa fotoğrafçısı olmak istiyorsanız ya da tamamen hobi amaçlı fotoğraf çekecekseniz, doğa fotoğrafçılığının çekim tekniklerine hakim olmalısınız. Temel fotoğraf bilginiz varsa pratikte kendinizi geliştirerek mükemmel kareler yakalayabilirsiniz. Bizim de size önerilerimiz olacak elbette!

Doğa ve vahşi yaşam fotoğrafı çekme teknikleri:

1.Kameranızı İyi Tanıyın

Doğa fotoğrafçılığı için hangi kamerayı kullanmalıyım? Giriş seviyesindeki dijital SLR makine almanız işinizi görecektir. Makine konusunda seçim şansınız oldukça geniş fakat buradaki belirleyici nokta bütçenizdir. Fotoğraf makinesi bütçesi ile doğru orantılı olarak kalitesinde artış gösteriyor. Alacağınız makine için 28-105mm ve 100-300 mm odak uzaklığa sahip lensler işinizi görecektir. Doğa fotoğrafçılığı için alınacak olan objektiflerin görüntü sabitleyici ve otomatik odaklama özelliklerinin olup olmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu iki özellik güzel kareler elde etmenize imkân sağlayacaktır.

2.Işığı Görün

Doğa fotoğrafçılığı için ışık çok önemli bir faktördür. Sabah çekilecek olan doğa fotoğrafları altın rengi görünümüne sahip olacaktır. Öğle vaktinde ışığın dik açı ile düşmesinden kaynaklı derin gölgeli fotoğraflar elde edilecektir.

Akşam çekimlerinde ise sarı ve kırmızı tonlar fotoğraflarınıza hakim olacaktır. Doğa fotoğrafçılığı için en ideal fotoğrafları sabah ve akşam saatlerine alacaksınız. ISO ve enstantane, diyafram gibi ayarları yaparak doğayı göz kamaştıracak şekilde fotoğraflamak size kalıyor.

3.Seyahat Edin

Fotoğraf çekimi için en önemli noktalardan biri seyahat etmeyi sevmektir. Sırf tek bir manzara için kilometrelerce yol gitmekten üşenmeyen doğa fotoğrafçısı ve vahşi doğa fotoğrafçıları vardır.

Doğa fotoğrafçıları seyahat ederek yeni çekim alanları keşfetmeli, doğal güzelliklerin ve hayvan türlerinin bulunduğu alanları tespit etmeli ve fotoğraf çekimi için plan yapıp en doğru gün ve saatte yollara düşmelidir. Zihninizde çekeceğiniz fotoğraflarla ilgili farklı kompozisyonlar oluşturarak benzersiz ve hayranlık uyandıran kareleri kadrajlayabilirsiniz.

4.Doğada Fotoğraf Çekerken Sessiz Olun

Özellikle vahşi doğa fotoğrafçısı iseniz çekimler sırasında çok sesiz olmalı ve hayvanların dikkatini çekmemelisiniz.

Günlük yaşamda göremeyeceğiniz hayvan türlerinin doğal hallerini fotoğraflamak çok büyük sabır ve konsantrasyon istiyor. Çıkaracağınız bir çıt sesi bile çekeceğiniz görüntünün büyüsünün yok olmasına neden olabilir.

5.Telefoto Lens Kullanın

Doğa fotoğrafçılığında telefoto lensler çok önemli yere sahip. Özellikle vahşi doğa fotoğrafçısı iseniz telefoto lenslerle çekim yapabilirsiniz. Hayvanları ürkütmeden uzak mesafelerden yakın açıları yakalayabilirsiniz.

Üçayak kullanarak titremeyi azaltabilir net ve çok net görüntüler oluşturabilirsiniz.

6.Güneş Işığını Arkanıza Alın

Doğa fotoğrafçılığında güneş ışığının doğru kullanımı ile kadrajladığınız görüntü tamamıyla değişebilir.

Doğa fotoğrafı çekme tekniklerinden biri güneş ışığını arkanıza alarak çekim yapmanızdır. Bu şekilde güneş ışığının direkt olarak konunuza yansıdığını göreceksiniz. Açınızı doğru şekilde ayarlayarak mükemmel kareleri yakalayacaksınız.

Doğa fotoğrafçılığı yapmak için tüm duygularınızı kullanarak etrafınızdaki doğa ile uyum içine girmelisiniz. Doğayı derinlemesine hissetmek için çevrenizi dinleyin, derenin akışını kuşların seslerini, rüzgârın esişini, tavşanların kaçışını, sineklerin uçuşunu… dinleyin ve izleyin. Çok geçmeden doğanın içinde uyum sağlayacaksınız ve çekim yapmak için konunuzu çok geçmeden bulacaksınız. Doğa fotoğrafı çekim tekniklerinden ve tavsiyelerden yararlanarak konunuzu en iyi şekilde fotoğraflayın. Çekim yapmak dışarıdan gözüktüğü gibi çok basit bir iş değildir. Fotoğrafçılık bilgi birikimi gerektirir. Fotoğraf makineleri, çekim teknikleri, kompozisyon oluşturma gibi birçok bilgi birikiminiz olması gerekir. Yeterli bilgiye sahip olmayan fotoğrafçılar bir noktadan sonra ileriye adım atamayacaktır. Fotoğrafçı olarak ilerlemek istiyorsanız fotoğrafçılık, fotoğraf çekim teknikleri, doğa fotoğrafı çekim teknikleri, kompozisyon oluşturma, ışık kullanımı, fotoğraf makinesi ve ekipmanları gibi birçok bilgiye sahip olmalısınız. Eğer bu bilgiler hakkında yeterli bilgiye sahip olmadığınız konusunda tereddütleriniz varsa fotoğrafçılık kurslarından yardım alıp donanımlı bir fotoğrafçı olarak ilerlemenizde fayda var.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30