Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Focus Stacking Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Makro Fotoğraflarda Maksimum Netlik!

Focus Stacking olarak bilinen odak istifleme işlemi; birçok fotoğrafı artan alan derinliği ile tek görüntüde birleştirme işlemidir. Bu tekniğin temel amacı makro fotoğrafçılıkta alan derinliği sorununun üstesinden gelmektir. Bu teknik ile çekmek istenilen obje her seferinde farklı bir noktadan netleme yapılarak çekiliyor ve Photoshop gibi programlar kullanılarak fotoğraf birleştirme işlemeleri gerçekleştiriliyor.

Focus stacking yöntemi fotoğrafçılar için harika sonuçlar verse de yapılması oldukça zahmetli ve zor işlemlerdir. Bu teknik kullanılıyorsa çekim yapılacak konunun ve kameranın sabit olması gerekmektedir. Focus stacking yöntemini genellikle amatör fotoğrafçılar tercih etmezler. Bu yöntemi kullananlar genellikle profesyonel fotoğrafçılardır. Bu yöntemi kullanan kişilerin ekipmanları oldukça iyi olmalıdır. Gerektiği takdirde iğne ucu kadar bir noktayı bile net çekmeyi sağlamalıdır. Bir karıncayı 150 noktadan ayrı ayrı netleyip çekilen fotoğrafların tek bir karede birleştirildiği halini düşünebiliyor musunuz?

   

[widget-8]

Focus Stacking Nasıl Yapılır?

Mükemmel netlikte fotoğraf elde etmenizi sağlayan focus stacking nasıl yapılır konusunda sizi aydınlatacağız. Özellikle makro fotoğrafçılıkta yoğun olarak profesyoneller tarafından tercih edilen yöntemler arasında olan Focus Stacking yöntemini uygulamak üç aşamada gerçekleşmektedir.

  • Hazırlık Aşaması: Focus Stacking hakkında en çok sorulan sorulardan biri focus stacking nasıl yapılır sorusu olmuştur. Focus Stacking yönteminde ilk iş; çekmek istediğiniz konuyu ve makineyi sabitleyip ışık ayarlarını yapmak olmalıdır. Çekilecek konu bir örümcek ya da sinek gibi canlıysa üzülerek söylemek gerekiyor ki pek çok fotoğrafçı bu canlıları zehirleyerek fotoğraf çekiyorlar. Siz bu fotoğrafçılar arasında olmayın, çekim konusu açısından en verimli lokasyonları belirleyin. Böylece pek çok konu bulursunuz.
  • Fotoğraf Çekim Aşaması: Fucus Stacking yönteminin bu aşaması çok önemlidir. Kameranın, objenin kısacası her şeyin sabit olduğundan emin olun. Çünkü çekim aşamasında oluşacak bir sarsıntı fotoğrafı birleştirme aşamasında görsellerin uyuşmamasına ve fotoğrafta hayalet görüntülere neden olacaktır.
  • Fotoğrafı Birleştirme Aşaması: Farklı noktaların netlemesiyle çektiğiniz tüm fotoğrafları Adobe Phoshop, Adobe Lightroom gibi focus stacking desteği olan ve benzer işi yapan uygulamalar yardımı ile yapabilirsiniz.

Muhteşem makro fotoğraflara imza atmak çok zor değil. Yapmanız gereken doğru fotoğraf çekim tekniklerine, fotoğraf makinesi ekipmanlarına ve başlangıçtakiler için temel seviyede fotoğraf düzenleme programına hâkim olmak. Kulağınıza korkutucu gelmesin. Fotoğrafçılıkta doğru tekniklerle ve yöntemlerle profesyonelce ve hızlı bir şekilde yol alabilirsiniz.

Focus Stacking Yöntemine Neden İhtiyaç Duyulur?

Genellikle makro fotoğrafçılar çekim yaparken, Close-Up filtreler ya da makro objektifler kullanarak sinek, çiçek, böcek, kalem ucu gibi bir çok konuya mümkün olduğunca fazla yaklaşma imkanı bulabiliyorlar. Fakat konuya yaklaştıkça net alan oldukça azalacağı için konunun tamamını yansıtmak zor oluyor.

Sadece su damlası fotoğraflanmak isteniyorsa focus stacking yöntemine başvurulmayabilir fakat bir arının kafası ve kanatlarını tamamen odak noktasına almak isteniyorsa focus stacking yöntemine başvurulur. Focus stacking tüm ayrıntılarıyla sergilemek istediğiniz konular için idealdir. Doğanın ve canlıların muhteşem yaradılışları böylece ölümsüzleştirilebilir.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30