Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Sağa Dayalı Pozlama Tekniği

Fotoğraflarınıza Ayrıntı Eklemek İçin Sağa Dayalı Çekim Yöntemini Kullanın!

Sağa dayalı pozlama tekniği, iyi bir çekim için histogramda tonların dengeli şekilde yayılmasını, ortada zirveye çıkmasını ve kenarlarda sivrilerek kaybolmasını sağlayan bir tekniktir. Yani histogramın tepe noktasını sağa doğru itmek ve vurguyu kırpmadan görüntüyü aşırı pozlamaktır.

Sağa dayalı pozlama tekniği ile fotoğraflarda daha fazla detay yakalamak mümkündür. Bunu yapabilmeniz için histogramda tonları fotoğrafın sağına doğru kullanmanız gerekir. Histogram sağa dayalı pozlama tekniği ile tonları ne kadar sağa doğru yaslarsanız fotoğraflarda o kadar çok ton zenginliği elde edersiniz. Şimdi size sağa dayalı pozlamanın iki yönteminden bahsedeceğiz.

[widget-8]

Sağa Dayalı Pozlama Nasıl Yapılır?

Sağa dayalı pozlama tekniği ile fotoğraflarda daha fazla detay yakalamak istiyorsanız çektiğiniz fotoğrafın histogram analizini yapmanız gerekir. Yani histogramda hiçbir kısım sağa doğru yaslanmıyorsa pozlamayı arttırmalısınız. Pozlamayı arttırdıktan sonra histogramın en sağ tarafına geldiğinizi gördüğünüzde yani vurgularınız iyice beyaza döndüğünde pozlamayı durdurmalısınız.

Sağa dayalı pozlama için öncelikle,  pozlama ölçüm modunu “Nokta” (spot) ölçüm olarak değiştirmelisiniz. Ardından kameranızı manuel moda getirin. Netleme noktasını sahnenin en parlak bölümüne yöneltin ve kameranızın pozometre kısmında “0” görene kadar enstantane değerini ayarlayın ve pozlama bilgilerini kaydedin. Ardından, enstantaneyi +1/3 EV ile +4 EV arasında değiştirip birkaç fotoğraf çekin.  Çektiğiniz görüntüleri lightroom veya photoshop gibi bir görüntü düzenleyici ile önceden kaydetmiş olduğunuz spot ölçümlü pozlamayı, pozlama çubuğuyla oynayarak koyu renge getirin. Ardından fotoğrafın poz telafisini kontrol edin.

Sağa Dayalı Pozlama Tekniğinde Histogram Analizi

Histogram, renklerin doğru analiz edilmesini sağlayan bir grafiktir. Fotoğrafın nasıl olduğunu anlatmak yani doğru pozlama yapabilmek için kullanılır. Histogram sağa dayalı pozlama tekniği fotoğraflarınızın doğru değerlerle parlaklık değerlerini ortaya çıkarmanızı sağlıyor. Sağa dayalı pozlama tekniği histogram üzerinde fotoğraflarınızın soldan sağa doğru en doğru şekilde sonuç vermesi içindir.

Çektiğiniz bir fotoğrafı kameranızdan baktığınızda karanlık olarak görebilirsiniz. Ancak çekiminiz aslında karanlık olmamış olabilir. Bunu anlayabilmenin en iyi yolu histogram üzerinden sağa dayalı pozla tekniği ile analiz etmektir. Fotoğraflarınızda herhangi bir kusur olup olmadığını en iyi şekilde histogram üzerindeki değerler ile anlayabilirsiniz.

Sağa Dayalı Pozlama Tekniği Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Fotoğrafçılar histogramı genellikle pozlamanın grafiksel gösterimi olarak kabul eder. Bu sebeple pozlamaya dayanan histogramları değerlendirirken’’ iyi’’ ve ‘’kötü’’ tanımını oldukça sık kullanırlar. Genel olarak “iyi” histogram grafiğin orta kısmında birçok tonu içermesi ve uç kenarlarda az veya hiç ton bulunmasıdır. “Kötü” histogram ise kenarlarda tonların varlığı ki bu ya az pozlama yapıldığından dolayı gölge detay kaybı veya çok pozlamaya bağlı parlak alan detay kaybı veya aynı görüntüde ikisinin de oluşması olarak tanımlanabilir. Daha detaylı anlatacak olursak;

Az pozlamalarda histogram belirgin olarak sola kaymışsa, görüntüde bir çok ton gölgede kalır ve çok fazla detay kaybı olur. Fazla pozlamalarda birçok ton fazla parlak görünür ve görüntünün patlamasına sebep olur. Histogram sağa dayalı pozlama tekniğinde ise görüntülerde gölge kaybı yaşanmaz ve doğru tonlar ortaya çıkar, istenilen görüntü elde edilmiş olur.

Kısacası histogram sağa dayalı pozlama tekniği ile fotoğraflarda daha fazla detay yakalamak istiyorsanız pozlamadaki gölgelere dikkat ederek yumuşak geçişler yapmalısınız.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30