Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Şelale Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Mükemmel Şelale Fotoğrafları Çekmek İster Misiniz?

Fotoğrafçılığın en gözde alanlarından biri de doğa fotoğrafçılığıdır. Doğa fotoğrafçılarının çekmeyi en çok sevdiği konular arasında şelale fotoğrafları yer almaktadır. Şelale fotoğrafları, diğer çekim türlerine göre daha fazla sabır ve emek istemektedir. Fakat doğru teknikler ve uygulamalarla mükemmel şelale fotoğrafları elde etmek mümkün.

Tam bir görsel şölen olan şelaleler, heybetli akışlarıyla etrafındaki insanların dikkatini çekiyor. Suyun akış hızına ve debisine göre bazen huzur veriyor bazense insanların tedirgin olmasına neden oluyor. Şelaleler, dereler fotoğrafçılar için güzel kareler çıkarabilecekleri konular olarak biliniyor.

Şelale fotoğrafı çekmek için çekim yapacağınız saat oldukça önemlidir. Şelale fotoğrafı çekimlerine başlamadan önce çekim için saat planı yapmanız gerekir. Şelale fotoğrafı çekmek için doğru ekipmanlara sahip olmalı ve doğru yöntemler kullanmalısınız. Şelale fotoğrafı çekmek için neye ihtiyacınız var? Gerekli ekipmanlar neler? Gelin, yakından bakalım…

   

[widget-8]

Şelale Fotoğrafları İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler!

İlk olarak güzel kompozisyonlar oluşturabileceğiniz bir şelale keşfedin. Şelale fotoğrafı çekmek için ille akım hızı yüksek olan şelaleleri tercih etmenize gerek yok. Taşların arasından süzülen sular bile güzel kompozisyonlar oluşturmanızı sağlayacaktır. Şelale fotoğrafı nasıl çekilir? diyorsanız öncelikle üçayağı ayarlayın. Rüzgardan ve dış etmenlerden kaynaklı oluşabilecek sarsıntıları önlemek için olabildiğince düşük seviyeye getirin. Eğer havada aşırı rüzgar varsa fotoğraf makinesi çantası gibi bir ağırlığı üç ayağa bağlamanız olası titremeleri en aza indirecektir. Şelale fotoğrafı çekmek için aşağıdaki önerilerden yararlananın.

Şelale fotoğrafı çekmek için öneriler:

  • F-Stop değerini en yüksek diyafram değerine ayarlayın. Diyafram değerini yüksek tutmanızın nedeni tüm görüntüyü odak içine alıp netlemek ve aynı zamanda uzun pozlama kullanılacağında kameranın sensörüne ışığın az miktarda ulaşmasını sağlamaktır.
  • Diyafram değerini f22 gibi bir değere ayarlamak, ışığın kırılmalarından kaynaklı fotoğraflarda bulanık görüntülere neden olabilir. En iyi sonucu almanız için denemeler yaparak ideal diyafram aralığını bulmalısınız.
  • Çekim alanındaki ışığın yoğunluğuna göre doğru diyafram değerinde de değişimler meydana gelir. Şelale fotoğrafı çekmek için diyafram değerini öncelik olarak f/13 veya f/19 gibi değerleri deneyebilirsiniz. Bu değerler size iyi sonuçlar verecektir.
  • Şelale fotoğrafı nasıl çekilir? Şelale fotoğrafları çekiminde yansımaları azaltmak için polarize filtrelerin gücünden yararlanmanızda fayda var. Polarize filtreyi kameranıza takın ve makinenizi diyafram öncelikli moda ayarlayın. Eğer verdiğiniz diyafram değerine göre enstantane değeri hızlı çıkış yaparsa çözüm olarak ya doğal yoğunluk filtresi kullanmalı ya da diyafram değerini düşürmelisiniz.

Şelale Fotoğraflarında Anı Yakalamak Çok Önemli!

Şelale fotoğrafı çekmek için kompozisyonunuzu oluşturduysanız, doğru şekilde f-stop, perde hızı değeri ve filtre seçimini yaptıysanız çekim işlemine başlayabilirsiniz. Çekim için iki seçeneğe sahipsiniz. İlk olarak kamerayı diyafram öncelikli modda ayarladıysanız ve deklanşöre basmak için uzaktan kumanda kullanacaksanız pozlama değişecektir. Çekim yaparken vizörden bakın. Çünkü mercekten giren ışık kameranın ölçümünü etkileyecektir.

Diğer bir çekim yöntemi; diyafram, perde hızı değerlerini not edin ve kameranızı manuel moda alarak bu değerleri girin. Bu şekilde makineden istediğiniz kadar uzaklaşabilirsiniz. Makinede manuel girilen ayarlardan dolayı pozlama değerinde değişimler meydana gelmeyecektir. Uzaktan kumandayla ya da kameranın zamanlama özelliğini kullanarak çekimlerinizi istediğiniz gibi tamamlayabilirsiniz. Bu şekilde yapacağınız çekimler olası titremelerden kaynaklı görüntü kalitesinin bozulmasını engelleyecektir.

[widget-7]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30