Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Kuzey Işığı Nedir? – Kuzey Işıklarının Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Büyüleyici Bir Görüntü Ve Çekmek İsteyen Binlerce Fotoğrafçı!

Kuzey ışıkları, kutup ışıkları olarak da bilinen, kutuplarda güneşten gelen ışınlarla yeryüzünün manyetik alanın kesişmesiyle oluşan doğal ışımalardır. Kuzey ışıkları adından da anlaşıldığı gibi kuzey yarım küre kutup noktalarına yakın bölgelerde gerçekleşir. Fotoğrafçıların hayranlık duyduğu bu olay genellikle günün her anında meydana gelebilir. Kuzeyde güneş, yaklaşık üç hafta batmadığı için ve gündüzlerin çok aydınlık olması sebebiyle bu ışıklar gözlenemez.

Yılın yaklaşın 200 gününde kuzey ışıklarını görüntüleme şansını yakalayabilirsiniz. Güneşte olan patlamalarla oluşan ve güneşten kapan parçacıkların dünyaya ulaşması ile dünya üzerinde bulunan manyetik alanla etkileşimi sonucu meydana gelen bir reaksiyon sonucu kuzey ışıkları görülür. Kuzey ışıklarını yaz aylarında görmek pek mümkün değildir. Eylül ve ocak aylarında daha yüksek ihtimalle kuzey ışıklarını görebilirsiniz. Kuzey ışıklarını çekmek için gözlem yapanlar, gözlem yaptıkları dönemde güneşte bir aktivite gerçekleşmiyorsa kuzey ışıklarının görülme şansı azalacaktır.

  

[widget-8]

Kuzey Işıkları Nasıl Fotoğraflanır?

Kuzey ışıklarının çekimleri için o anda oluşacak ışığın yoğunluğu, ayın olup olmaması, kuzey ışıklarının hareketleri gibi birçok etkene bağlı olarak yapılır. Çekim ayarları da çevre faktörlerine göre düzenlenir.

İnsanlara hayranlık uyandıran adeta büyüleyici bir görünümü olan kuzey ışıklarını fotoğraflamak tüm fotoğrafçıların hayallerinden biridir. Çekmesi çok kolay olmayan kuzey ışıklarının en iyi göründüğü kareyi yakalamak her şeyden daha zordur. Kuzey ışıklarının fotoğraflarını net ve keskin bir biçimde çekmek istiyorsanız önerilerimiz:

  • Makinenizi manuel moda getirin.
  • Makine başlangıç değeri olarak objektifinizin izin verdiği en açık diyafram değerini belirleyin. (f/2.8 gibi) ISO 800 ve perde hızınızı 5sn olarak ayarlayabilirsiniz.
  • Çekim yapacağınız zaman tripod kullanın. Makinenizi tripodun üzerine yerleştirin ve açınızı ayarlayın.
  • Makinenizi otomatik zamanlama moduna alın ve 2 sn. sonrasında ayarlayın. Objektifinizde titreşim önleyici mod bulunuyorsa bu modu kapatın.
  • Objektifinizi manuel netlemeye getirin.

Karanlığın çok yoğun olduğu bir ortamda çekim yapacaksanız ISO değerini 1600 ya da 3200 yapabilirsiniz. Düşük ışık ortamında İISO değerini yükseltmek yerine uzun pozlama tercih edilirse sonuç daha güzel gerçekleşecektir. Hareketli olan kuzey ışıkları olduğu ortamda uzun pozlama yerine ISO değeriyle oynamanızda yarar var. Çünkü uzun pozlama kullanırsanız fotoğrafta kalite kayıplarına neden olabilirsiniz.

Ayrıca kuzey ışıkları hareket ettiği için makinenizi sürekli moda alarak deneme yapabilirsiniz. Böylece hiçbir anı kaçırmamış olursunuz. Otomatik diyafram, enstantane ve ISO ayarları istediğiniz gibi görüntü oluşturmuyorsa manuel seçimler yapabilirsiniz.

Kuzey Işıklarının Fotoğrafını Çekebileceğiniz En İyi Yerler

Kuzey ışıklarının fotoğrafını çekmek belirttiğimiz gibi çok kolay değil. Yaz aylarında göremeyeceğiniz kuzey ışıkları için kış aylarında yolculuk yapmanız gerekiyor. Peki, kuzey ışıkları hangi bölgelerde çekilir? Kuzey ışıkları nasıl çekilir? Kutup ışıkları hangi şehirlerde çekilebilir? Kuzey ışıklarının görüldüğü bölgeler ne kadar belirli olsa da bu bölgelere kış şartlarında ulaşılamayabiliyor.

Kış aylarında kuzey ışıkları fotoğraflarını İsveç, Norveç’in Tromso, Lofonten, Alta bölgeleri ve İzlanda’nın tamamında görebilir ve fotoğraf çekebilirsiniz. Diğer kuzey bölgelerinde de çok güzel kuzey ışıkları görüntülenebilir fakat kış aylarının koşullarından dolayı ulaşım imkânı yok denecek kadar azdır. Siz de kuzey ışıklarının büyüleyici görüntüsünü fotoğraflarınıza yansıtmak istiyorsanız rotanızı kuzeye çevirin!

[widget-30]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30