Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Harika Şehir Manzarası Fotoğrafları İçin 10 İpucu

Harika Şehir Manzarası Fotoğrafları İçin 10 İpucu

Hayat akıp giderken şehirdeki güzellikler kimi zaman dikkatimizden kaçıyor. Günlük hayatın koşturmacasında bir an soluklanıp manzarayı izlemek bile aklımıza gelmiyor. Ancak fotoğrafçılar bizim gibi değil elbette. Makinelerini hep kaçırdığımız güzelliklere çeviriyorlar. Tarihi yapıları, kalabalık caddeleri, denizi, gökyüzünü ve insan manzaralarını fotoğraflarla ölümsüzleştiriyorlar.

Siz de fotoğrafçılığa merak salmış biri olarak dikkat çeken şehir fotoğraflarına imza atmak, karşınıza çıkan doğal güzellikleri sevdiklerinizle paylaşmak, yaşadığınız kentin farklı yüzlerini görmek istiyorsanız kadrajınızı şehrinize çevirin. Şehir manzarası nasıl çekilir diyenler için işte ipuçlarımız:

1.Mekanı ve konuyu iyi belirleyin.

Şehir fotoğrafı nasıl çekilir diyorsanız ilk olarak doğru mekanı seçmekle işe başlamalısınız. Yaşadığınız şehrin en güzel fotoğraf çekim mekanları neler, tarihi yerler ya da insan kalabalığı en iyi nerede görüntülenir sorularına yanıt vermelisiniz. Ardından konunuzu belirlemelisiniz. Günbatımını mı çekeceksiniz yoksa otobüse yetişmeye çalışan insanları mı? Netlemek istediğiniz konu için de diyafram, enstantane ve ISO ayarlarını makinenize bırakabilirsiniz. Şehrin hareketli atmosferinde anı kaçırmak istemezsiniz.

2.Arka planı ve konunuzu harmanlayın.

Şehir manzarası nasıl çekilir sorunuz için bir diğer yanıtımız da ön ve arka planları iyi harmanlamanız gerektiğidir. Yani dengeli bir kadraj oluşturmalısınız. Fotoğrafın sağında, solunda, üstünde ya da altında gereksiz boşluklar ya da dengesiz görüntüler olmasın. Kompozisyonu doğru oluşturmak için ö plan ve arka plan arasında sağlıklı geçiş oluşturun. Alan derinliği değerlerinizi gözden geçirin.

3.1/3 kuralını aklınızdan çıkarmayın.

Manzara fotoğrafları için bu kural çok önemli. Şehir fotoğrafı çekerken çevrenizde birçok unsur olacağı için konuyu doğru dağıtmadığınızda fotoğrafınıza bakanın dikkati dağılacaktır. Fotoğrafı vizörde çerçevelediğinizde, son resmi kırpmak için fotoğrafın kenarında bir alan kaldığından emin olun. Ya da gökyüzü 1x ise yeryüzü 2x olsun veya tam tersini elde etmeye çalışın.

4.Tripod kullanın.

Şehir manzarası nasıl çekilir sorusuna vereceğimiz bu yanıt belki biraz sizi zorlayabilir. Kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız tripod kullanmanız zor olacaktır ancak iyi bir kare için yanınıza tripod almayı ihmal etmeyin. Hatta ufuk çizgisinin düz olması için terazili bir üçayak kullanmayı deneyin. Tripod kullanmak aynı zamanda kötü hava koşullarında net fotoğraflar elde etmeniz için olmazsa olmaz bir ekipmandır.

5.Güneşi arkanıza alın.

Şehir fotoğrafı çekmek için doğal ışıktan yararlanın. En fazla ışıktan yararlanacağınız açı da güneşi arkanıza aldığınızda elde edeceğiniz açıdır. Böylece gökyüzü daha parlak ve net görünür. Ancak güneşin tam tepede olduğu zamanlarda fotoğraf çekmenin doğru olmadığını bilin. Güneş karşınızda olduğu sürece fotoğraflarınızda ışık patlamasını yaşarsınız, haberiniz olsun.

6.Günün doğru saatini seçin.

Şehir manzarası nasıl çekilir sorunuza bir diğer yanıtımız da günün doğru zamanını seçmenize dair olacak. Gün doğumu ve gün batımı, fotoğraflar için en iyi ışığı oluşturduğu için bu saatler şehri en iyi fotoğraflayacağınız zamanlardır. Fotoğraflarınızı günün erken ya da geç saatlerinde çekerseniz renkleri ve konuları ön plana çıkarabilirsiniz. Hem şehrin sessiz atmosferi de yaratıcı hikayeler için size ilham olur.

7.Pozlamaya dikkat edin.

Manzara fotoğrafları ya da şehir fotoğrafları çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri de pozlamadır. Fotoğrafın en parlak kısmını kullandığınızda aşırı pozlama ile karşılaşmazsınız. Uzun pozlama ya da yakın çekimler için de uygun ekipman ve lensleri kullanarak noise oranını minimumda tutabilirsiniz.

8.Uzaktan kumandalı tetikleyici kullanın.

Şehir manzarası nasıl çekilir diye düşündüğünüzde kalabalıklar ve anı yakalayamamak sizi korkutuyor olabilir. Deklanşöre bastığınızda oluşacak sarsıntının fotoğrafınızın kalitesini bozacağından endişe duyuyor olabilirsiniz. Bu durumlarla karşılaşmamak için bir zamanlayıcı veya uzaktan kumanda kullanın. Uzaktan kumandalı tetikleyici kullanmak, fotoğrafınızda oluşabilecek bulanıklık riskini minimuma indirecektir. Uzaktan kumandalı tetikleyiciniz yoksa kameranızın zamanlayıcısını geçici bir çözüm olarak kullanabilirsiniz.

9.Polarize filtre kullanın.

Manzara fotoğrafı çekmek için şehrin en güzel noktasını belirlemiş olabilirsiniz, her şey hazır olabilir ancak yansıyan ışıkları ne yapacaksınız? Evlerden, iş yerlerinden, arabaların ve dükkanların camlarından yansıyan ışıklar fotoğrafınızın görüntüsünü değiştirebilir. Bu durumu ortadan kaldırmak için polarize filtre kullanabilirsiniz.

10.Yüksek kaliteli bir geniş açılı lens kullanın.

Şehir fotoğrafları çekerken yanınızda birden fazla lens bulundurun. Bir tanesi geniş açılı, diğeri ise yakınlaştırma özelliğine sahip bir lens olmalı. Geniş açılı lenslerle binaları ve şehrin yapısını daha detaylı görüntüleyebilirsiniz. Tek kadrajda gözünüzün gördüğü manzarayı bütün olarak aktarabilirsiniz.

Manzara fotoğrafı çekmek zordur ancak şehir fotoğrafları çekmek daha zordur. Karşıtlıkları yakalayarak, insanları anlatarak, hayvanları gözlemleyerek, binaları ve yapıları aktararak fotoğrafçılığınızı geliştirebilirsiniz. Şehir manzarası nasıl çekilir sorunuza yanıt bulduysanız haydi, makinenizi elinize alın ve kentin sokaklarında hayata dair hikayeler yakalayın.

[widget-30]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30