Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Stüdyo Fotoğrafçılığı Nedir? Teknikleri Nelerdir?

Stüdyo Fotoğrafçılığında Uzmanlaşmak İster Misiniz?

Ekipman ve ortam şartları özel olarak hazırlanmış kapalı alanlarda yapılan fotoğraf çekimlerine stüdyo fotoğrafçılığı denir. Stüdyo fotoğrafçılığında kullanılan ekipmanlar fotoğrafın türüne göre yapılır. Bu noktada her şey fotoğrafçının kendi kontrolünde olur.

Stüdyoda fotoğraf çekimi yaparken bilmeniz gereken en önemli ögeler ışık ve fon kontrolüdür. Özellikle ışık ve aydınlatma stüdyo fotoğrafçılığının teknikleri açısından bilinmesi gereken en önemli unsurdur. Stüdyo fotoğrafçılığının tekniklerine geçmeden önce bilmeniz gereken temel iki ekipmana bir göz atalım.

Sürekli Aydınlatma

Aydınlatmanın sürekli yapılmasını sağlayan ışık kaynaklarıdır. Özellikle stüdyo fotoğrafçılığına yeni başlayanların sürekli aydınlatma kullanması daha rahattır. Çünkü sürekli olan ışığın kontrolünü sağlamak daha kolaydır. Stüdyoda fotoğraf çekimi yapacak kişilerin bu yöntemi kullanması gerekir.

Flaş Aydınlatma

Gün ışığına en yakın ve en iyi netliği sağlayan aydınlatmadır. Stüdyoda fotoğraf çekimi yaparken en çok kullanılan aydınlatma türüdür. Doğru ve etkili bir şekilde kullanılması için tecrübe gerekir. Ayrıca stüdyo fotoğrafçılığında kullanılan ekipmanların başında gelir.

[widget-8]

Stüdyo Fotoğrafçılığı Teknikleri Nelerdir?

Stüdyo fotoğrafçılığında kullanılan ekipmanların hazırlığından sonra çekim aşamasına geçilir. Stüdyo fotoğrafçılığında çekimde uygulanacak teknikler ise şöyledir;

Stüdyoyu Hazırlama

Stüdyoda fotoğraf çekiminde kullanılacak stüdyolar dışarıdan ışık almayacak şekilde seçilmelidir. Eğer bu mümkün değilse ışığı tamamen kesen perdeler olmalıdır. Ayrıca zeminlerde parlama yapmayacak malzeme ile döşenmelidir. Çünkü stüdyo fotoğrafçısının kontrolü dışında, duvardan veya zeminden yansıyacak her türlü ışık fotoğrafı etkileyecektir.

Uzun Pozlama

Bir stüdyo fotoğrafçısı uzun pozlama tekniğini genellikle gece çekimlerinde kullanır. Bu teknik uygulanırken uzaktan kumanda kullanmanızda fayda vardır. Bununla birlikte sürekli bir ışık kaynağı yerine birkaç kez patlatılan flaşların kullanılması gerekir. Ayrıca stüdyo fotoğrafçılığı yaparken uzun pozlama tekniği ile harika kompozisyonlar yaratabilirsiniz.

Light Painting ( Işıkla Boyama)

Light Painting, uzun pozlama ile uygulanan stüdyo fotoğrafçılığının tekniklerinden biridir. Siyah fonda uygulanması gereken light painting tekniği uygulanırken mutlaka tripod kullanılmalıdır. Ayrıca deklanşöre uzun süre basmak yorucu olacağından uzaktan kumanda ya da otomatik pozlama kullanılması gerekebilir.

Rembrant Işığı

Stüdyo fotoğrafçısı genellikle portre fotoğraflarda bu yöntemi kullanır. Işık şiddeti fonda az, obje üzerinde yoğundur. Flaş kullanılmadan uygulanan bir stüdyo fotoğrafçılığının tekniği olup, tek bir kaynaktan gelen ışığın obje üzerinde iyi ayarlanmasını sağlar.

High Key

Stüdyo fotoğrafçılığının teknikleri arasında yer alan High Key, genellikle reklam ve moda çekimlerinde kullanılan bir tekniktir. Bu tekniğin amacı beyaz renk tonunu ön plana çıkararak objeyi parlak hale getirmektir. Stüdyo fotoğrafçılığında bu tekniği uygulamak için beyaz bir fon gerekir.

Stüdyo Fotoğrafçılığının Tekniklerini Kullanarak Çekimlerinizde Daha Profesyonel Olun!

Stüdyoda fotoğraf çekimi yapabilmek için her şeyden önce iyi bir stüdyoya ihtiyaç vardır. Stüdyo kullanımı için, isterseniz bir mekân satın alıp kendi stüdyonuzu kurabilirsiniz. Dilerseniz de bu işi yapan firmalardan uygun koşullar doğrultusunda stüdyo kiralayabilirsiniz.

Yazımızı sonlandırmadan önce stüdyo fotoğrafçılığında kullanılan ekipmanları mutlaka öncesinde ayarlamanız gerekir. Stüdyoda fotoğraf çekimi için gerekli hazırlıkların ardından, stüdyo fotoğrafçısı için en önemli şey olan geniş ve rahat stüdyoların ayarlanmasıdır. Stüdyoda fotoğraf çekimi yapmak için dikkat etmeniz gerekenlerden biri de stüdyo olarak kullanılacak mekânın tavan yüksekliğine ve genişliğine dikkat etmelisiniz. Bunun nedeni ise üst aydınlatma yapılmak istendiğinde ışık kaynağının boyunun arttırılabilmesidir. Genişlik ise daha rahat hareket edebilme ve yaratıcılığı ortaya koyabilmek açısından önemlidir.

[widget-29]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30