Fotolife Akademi

MEB'e Bağlı Ruhsatlı Bir Eğitim Kurumudur

Türkçe

tr

Dil Seçimi

Dil Seçimi

0 Ürün Sepeti Gör

Sepetinize ekli ürün bulunmamaktadır.

Dental Fotoğrafçılık İçin Makine, Lens ve Ekipman Önerileri

En Doğru Dental Fotoğrafçılık Malzemeleri ile Tedavi Sürecini Görselleştirin!

Yaptığınız işi görsellerle belgelemek ve bir diş hekimi olarak becerilerinizin tanıtımını fotoğraflarla yapmak mı istiyorsunuz? İstediğiniz kareleri elde edebilmek için doğru ekipmanları seçmeniz gerektiğini hemen hatırlatalım. Farklı fotoğrafçılık dallarında olduğu gibi dental fotoğrafçılık malzemeleri söz konusu olduğunda da sizin için en iyi görüntüyü ortaya çıkaracak tercihleri yapmalısınız.

Peki dental fotoğrafçılık için gerekli ekipmanlar nelerdir? Diş kliniğinde gerçekleştirdiğiniz tedavi ve uygulamaları en iyi şekilde nasıl görselleştirebilirsiniz? Okumaya devam ettiğiniz takdirde tüm bu soruların yanıtını bulacaksınız.

[widget-8]

Dental Fotoğrafçılık İçin Makine Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Temel olarak dental fotoğrafçılık makro fotoğrafçılığın niş dallarından biri olarak değerlendirilebilir. Makro fotoğrafçılık ise en basit tanımıyla küçük objeleri olabildiğince detaylı bir biçimde çektiğiniz fotoğrafçılık türüdür. Bu nedenle dental fotoğrafçılık için fotoğraf makinesi seçerken her şeyden önce makro fotoğrafçılık açısından yeterli performansı verebilecek cihazlara yönelmeniz gerekiyor.

Örneğin günümüzde son derece yaygın olan kompakt dijital bas-çek fotoğraf makineleri dental fotoğrafçılık hiç de uygun değildir. Yerleşik flaş ve lenslerinin yanı sıra hafif yapıları nedeniyle bu tür bir makine tercih etmeyi planlıyorsanız istediğiniz görüntüyü büyük olasılıkla elde edemeyeceğinizi vurgulayalım.

Aynı şekilde akıllı telefon kameraları da dental fotoğrafçılık için makine seçerken aklınızdan çıkarmanız gereken seçeneklerden biridir. Çünkü her şeyden önce akıllı telefon makineleri dijital yakınlaştırma kullanır. Söz konusu makro fotoğrafçılık olduğunda dijital yakınlaştırma demek çekeceğiniz fotoğrafın pikselleşmesi demektir. Bu da hiç kuşkusuz en son isteyeceğimiz şeydir.

Bunlara karşılık DSLR ve oldukça yeni bir teknoloji sayılabilecek aynasız fotoğraf makinelerinin dental fotoğrafçılık için fotoğraf makinesi seçerken ideal bir tercih olduğunu söyleyebiliriz. Elbette her modelini kastetmiyoruz. Aşağıda dental fotoğraf için makine önerileri verecek, farklı modellerden bahsedeceğiz.

Dental Fotoğrafçılık İçin En İyi Fotoğraf Makineleri

Her ne kadar dental fotoğrafçılık malzemeleri hakkında konuşsak da fotoğrafı çekenin fotoğrafçı olduğunu, makine ve diğer ekipmanların yalnızca sizin işinizi kolaylaştırması açısından önem arz ettiğini hatırlatalım. Ve bu hatırlatmanın ardından dental fotoğrafçılık için makine önerilerimize geçelim. İşte ağız içi fotoğraf çekimi için kullanabileceğiniz en iyi makineler:

  • Canon EOS Rebel T7i

Dental fotoğrafçılık için fotoğraf makinesi listesinde ilk sıraya Canon EOS Rebel T7i'yi gönül rahatlığıyla koyabiliriz. Her şeyden önce makine, DSLR makineler arasında gerçekten güçlü cihazlardan biridir. 24.2 megapiksel çözünürlük oranıyla maksimum netlikte fotoğraflar çekebileceğiniz gibi makinenin ayrıca Full HD videolar çekmenize olanak tanıdığını da söyleyelim. Kameranın arka bölümünde bulunan LCD ekran ise optik vizör ile çekim yapmanızı oldukça kolaylaştırıyor. Ayrıca oldukça büyük olan LCD ekran, bir sonraki fotoğrafa geçmeden karenizi kontrol etmenize imkan veriyor.

Dental fotoğrafçılık çekimleri esnasında ihtiyacınız olacak manuel modun da son derece kullanışlı olduğunu söyleyelim. Ayrıca cihaz, manuel modun dışında kusursuz bir sabitleyiciye de sahip. Öyle ki ellerinizi kullanmadan bile oldukça kaliteli fotoğraflar çekebilirsiniz.

  • Canon EOS Rebel T6

Canon EOS Rebel T7i'ye daha düşük maliyetli bir alternatif arıyorsanız Canon EOS Rebel T6'ya bakmanızı kesinlikle öneririz. SD kart ve tripodla birlikte gelen kamera ayrıca dental fotoğrafçılık malzemeleri arasında saymamızın yanı sıra gündelik kullanım için de idealdir.

Ancak makineden Rebel T7i kadar yüksek bir çözünürlük beklemeyin. T7i'nin 24.2 megapiksel çözünürlüğüne karşılık Canon EOS T6 18 megapiksel bir çözünürlük sunuyor. Diğer özellikleri açısından Rebel T7i'ye oldukça benzer olan cihazı alternatif olarak düşünmelisiniz.

  • Nikon D5600 DX

24 megapiksel çözünürlüğüyle öne çıkan Nikon D5600'ı özellikleri bakımından Canon EOS Rebel T7i'ye yakın bir yere konumlandırabilirsiniz. Rakibinden yaklaşık 1.5 kat daha büyük olan Nikon D5600, ayrıca daha büyük bir LCD ekran imkanı da sunar.

Bunların yanı sıra D5600 gerçekten son derece keskin bir otomatik netlemeye sahiptir. 39 farklı netleme noktası kullanan cihaz, fotoğraf çerçevesinin neredeyse tamamını kapsayarak tüm detayları yakalayabilmenize olanak verir.

Rakibiyle benzer şekilde Full HD video çekme olanağı da barındıran cihaz ayrıca çekimlerinizi hemen paylaşabilmeniz için SnapBridge gibi ilginç bir özelliğe de sahip.

  • Canon EOS R5

Eğer kusursuz bir netlik ve tüm detayları yakalayabildiğiniz bir makine istiyorsanız Canon EOS R5 tam olarak aradığınız cihazdır. Dental fotoğrafçılık malzemeleri arasında 45 megapiksel çözünürlüğü sayesinde dev bir adımla öne geçen cihazın ISO değeri de 51.200'e kadar çıkabiliyor. Dolayısıyla en kötü ışıklandırmada bile doğru lens ve flaş tercihiyle olağanüstü fotoğraflar çekebilir, daha sonra yüksek çözünürlük oranları sayesinde fotoğrafı dijital ortamda dilediğiniz şekilde düzenleyebilirsiniz. Makinenin tüm bunlara ek olarak 8K video çekebildiğini de ekleyelim.

  • Nikon D850

Nikon'un full-frame D850 modeli, dental fotoğrafçılık için makine önerilerimizin sonuncusu olacak. Tıpkı Canon EOS R5 gibi 45 megapiksel çözünürlüğe sahip olan cihaz, aynı zamanda 4K 30 fps video çözünürlüğüyle hem fotoğraf hem de video çekimleriniz için son derece yüksek standartlar sunuyor. 153 noktalı bir otomatik netleme sistemine sahip olan cihaz, muazzam netleme ve en küçük detayları bile yakalama açısından en iyi makinelerden biri.

Dental Fotoğrafçılık İçin En İyi Lens Seçenekleri

Dental fotoğrafçılığın makro fotoğrafçılığın dallarından biri olarak ele alınabileceğini söylemiştik. Dolayısıyla dental fotoğrafçılık için lens seçerken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta makro lensler seçmektir. Bununla 50 mm, 70 mm ve 100 mm odak uzaklığına sahip lensleri kastediyoruz.

Basit bir matematikle açıklamak gerekirse 100 mm makro lens, 50 mm lense kıyasla çekim yapacağınız objeye iki kat daha fazla odaklanabilir. Bu da fotoğrafı çekerken daha uzak bir konum seçebileceğiniz ya da dental fotoğrafçılık için lens seçimi söz konusu olduğunda fotoğrafta daha fazla ayrıntı elde edebileceğiniz anlamına gelir. Ayrıca 50 mm'lik bir lensle istediğiniz çekimleri yapabilmek için hastayı rahatsız edebilecek kadar yaklaşmanız gerekebilir.

Bu açıklamadan sonra gelin şimdi dental fotoğrafçılık için en iyi lens seçeneklerine göz atalım:

  • Sigma 105 mm

Sigma; Canon ve Nikon lenslerin üçüncü parti tedarikçilerinden biridir. Ancak üçüncü parti diye tanımladığımız için kalitesiz olduğu yanılgısına kapılmayın. Aksine Sigma 105 mm makro lensler dental fotoğrafçılık için lens seçerken tercih edebileceğiniz en düşük maliyetli seçeneklerden biridir.  Canon ve Nikon makinelerle kullanabileceğiniz lenslerin kesinlikle göz atmaya değer olduğuna inanıyoruz.

  • Canon EF 100 mm

Canon'un gelişmiş hibrit görüntü sabitleme özelliğini de barındıran Canon EF 100 mm, dental fotoğrafçılık için malzemeler söz konusu olduğunda en iyi seçeneklerin başında gelir. Ancak fiyatının Sigma 105 mm lenslere göre oldukça pahalı olduğunu söyleyelim. Yine de muhteşem ayrıntılar ve kusursuz bir netlikle kendinizi şımartmak istiyorsanız bu lense bir göz atın. Özellikle kayma ve sallanmaların etkisini minimuma indiren ve tripodsuz makro çekimlere olanak sağlayan yapısıyla son derece canlı görüntüler elde edeceğinizden emin olabilirsiniz.

  • Nikon AF-S VR 105 mm

Eğer dental fotoğrafçılık için makine seçiminizi Nikon'dan yana yaptıysanız dental fotoğrafçılık için lens tercihiniz de Nikon AF-S VR olabilir. Titreşim azaltma ve sessiz dalga motoru özelliklerini ilk kez fotoğrafçılık dünyasına getiren lens, net görüntüler elde etmeniz için gerekli tüm teknik altyapıyı sağlar. Ayrıca cihazın görüntü sabitleme özelliğinin de kristal netliğinde ağız içi çekimlere olanak tanıdığını belirtelim.

Dental Fotoğrafçılık İçin En İyi Ring Flaş Seçenekleri

Stüdyo ortamında yapılmayan çekimler için son derece önemli olan ring flaşlar, fotoğraflarınızda daha iyi bir alan derinliği ve netlik elde etmenizi sağlar. Buna ek olarak karedeki gölgeleri de ciddi oranda azaltır. Ring flaşlar genel olarak TTL ve LED olarak ikiye ayrılır. LED flaşları aslında tam olarak flaş diye adlandırmak bile zordur, çünkü yaptıkları ortamı aydınlatmaktan ibarettir. Dolayısıyla dental fotoğrafçılık malzemeleri listenize bir LED flaş eklediğiniz takdirde tüm fotoğraflarınızın karanlık çıkması olasıdır.

Bu nedenle ring flaş seçerken özellikle TTL flaş almanızı öneriyoruz. Aşağıda sayacağımız üç modeli dental fotoğrafçılık için gerekli ekipmanlar listenize ekleyebilirsiniz:

  • Canon MR-14EX II Macro Ring Lite
  • Sigma EM-140 DG Macro Ring Flash

Tüm bunlara ek olarak dental fotoğrafçılık malzemeler listenize her zaman bir yedek SD kart eklemeyi unutmamanızı tavsiye ederiz. Çekeceğiniz harika bir görüntünün SD kartınızın hata vermesi sonucunda elinizden kaçıp gitmesini istemezsiniz.

Dental Fotoğrafçılık Kursu ile Ekipmanlarınızı Yakından Tanıyın!

En iyi dental fotoğrafçılık malzemeleri elinizde olsa bile eğer ekipmanlarınızı yeterince iyi tanımıyorsanız istediğiniz fotoğrafları elde etmeniz mümkün değildir. Unutmayın, fotoğrafı ekipmanlarınız değil, siz çekiyorsunuz. Bu açıdan dental fotoğrafçılık kursu ekipmanlarınızı geliştirmeye gerek kalmaksızın çözümler üretmenizi bile kolaylaştırabilir.

Dental fotoğrafçılık için gerekli ekipmanlar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve ekipmanlarınızdan daha iyi yararlanmak istiyorsanız bize ulaşın! Dental fotoğrafçılık kursu programlarımızla birlikte ekipmanlarınızı daha yakından tanıyabilir, kısa sürede çok daha profesyonel fotoğraflar elde etmeye başlayabilirsiniz.

[widget-62]

Yorum Yap

Bilgi Al
Bilgi Al +90 (850) 532 30 30